Vitamini (na latinskom vita = život) predstavljaju bilo koju kompleksnu organsku supstancu koja se prirodno nalazi u biljnom i životinjskom svetu i esencijalna je u malim količinama za metaboličke procese.
Čovek u dovoljnoj količini ne može da sintetiše ni jedan vitamin, a pojedine uopšte ne može da sintetiše, tako da se moraju unositi sa hranom. Današnji način proizvodnje i prerade hrane, uz industrijsku zagađenost sredine i stresogeni način života koji vodimo, uslovljavaju potrebu za dodatnim količinama vitamina.
Minerali su neophodni za apsorpciju vitamina. Da bi se povećala apsorpcija minerala oni se vezuju za amino kiseline i ovaj proces se naziva helacija (heliranje minerala). Minerali su podeljeni prema značaju i količini u telu na: esencijalne, esencijalne u tragovima, verovatno esencijalni u tragovima i neesencijalni u tragovima. Isključivo prema količini dele se na: makroelemente i mikroelemente.
Autor knjige je Dr Vladislav Daničić rođen 1962. godine. Završio je Medicinski fakultet u Beogradu. Magistrirao na pigmentnim lezijama kože, takođe na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Vitaminsko-mineralnim oblikom metaboličke patologije bavi se preko 25 godina. Sav svoj dugogodišnji naučno-istraživački rad i iskustva stečena u radu sa pacijentima pretočio je u knjigu Vitaminologija. Saradnik je nekoliko časopisa iz oblasti zdravlja i medicine.